جیمز دین نماد شخصیت هالیوودی عصیانگر و یاغی در دهه 50 بود. او از تاثیرگذارترین شخصیتها در سینما، موسیقی و صنعت مد و فشن در دوران خود و بعد از آن است. در این مقاله به شرح مختصری از زندگی او و تاثیرش در سینما و مد میپردازیم.
بیوگرافی جیمز دین
جیمز دین در ۸ فوریه ۱۹۳۱ در ایندیانا به دنیا آمد. او تک فرزند وینتن دین و میلدرد مری ویلسون بود. پدرش که کشاورز بود در ۶ سالگی آنها را رها کرد تا به حرفه دندانپزشکی روی آورد. پس از آن، جیمز و مادرش به کالیفرنیا نقل مکان کردند. آنها سالهای زیادی را در آنجا گذراندند. جیمز تنها نه سال داشت که مادرش را بر اثر سرطان از دست داد. پس از آن جیمز دین به عمهاش سپرده شد که در مزرعهای در ایندیانا زندگی میکردند. دین در دوران کودکی با کشیشی به نام جیمز دیویرد آشنا شد که به نظر میرسد تاثیر زیادی بر علاقه او به گاوبازی، اتومبیلرانی و تئاتر گذاشت. جیمز در دوران مدرسه دانشآموز محبوبی بود و در تیمهای بیسبال و بسکتبال بازی میکرد. او پس از اتمام دبیرستان به کالیفرنیا بازگشت تا با پدر و نامادریاش زندگی کند. سپس در کالج سانتامونیکا ثبت نام کرد و دوره حقوق را گذراند. پس از آن رشته خود را به درام تغییر داد. زمانی که در دانشگاه بود در کارگاه آموزشی جیمز ویتمور هنر بازیگری گذراند و پس از آن در سال ۱۹۵۱ دانشگاه را رها کرد تا تماما به حرفه بازیگری روی آورد.
حرفه بازیگری و فیلم
اولین حضور جیمز دین در تلویزیون بازی برای تبلیغ بازرگانی پپسی کولا بود و اولین نقش تلویزیونیاش را در «تپه شماره یک» ایفا کرد. همچنین او چند نقش کوتاه در فیلمهای سینمایی به دست آورد. جیمز در همین زمان تلاش میکرد تا به هالیوود راه پیدا کند. در همین دوران بود که با کارگردان تلویزیونی راجرز براکت آشنا شد و همین آشنایی زمینه ورود او به هالیوود را رقم زد. جیمز اولین نقش خود را در فیلم «شرق بهشت» ایفا کرد و سپس در فیلمهای دیگری با عنوان «شورش بی دلیل» و «سر نیزهها» بازی کرد که شهرت زیادی برای او به ارمغان آورد. آخرین فیلمیکه جیمز بازی کرد فیلم «غول» بود. جیمز پایان این فیلم قرار بود در حالت مستی سخنرانی کند. این صحنه شام آخر نام گرفت؛ زیرا آخرین صحنهای بود که جیمز قبل از مرگ ناگهانیاش بازی کرد.
در سال 1954 دین اتومبیلرانی علاقه بسیاری پیدا کرد. او پس از اتمام فیلمبرداری در شرق بهشت چند اتومبیل خرید، از جمله یک پورشه و در مسابقات جادهای کالیفرنیا که در سال ۱۹۵۵ برگزار شد شرکت کرد. دین توانست مقام اول را در این رویداد به دست آورد. سرانجام دین در سن ۲۴ سالگی در حادثه اتومبیلرانی در بزرگراه جان خود را از دست داد. جیمز دین تنها کسی بود که پس از مرگش نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر مرد شد.
تاثیر و میراث جیمز دین
جیمز دین چندی پس از مرگش به جایگاهی والا و اسطورهای در میان فیلمدوستان دست یافت. او از سوی انجمن فیلم آمریکا به عنوان هجدهمین بازیگر برتر هالیوود انتخاب شد. او اغلب نقش جوانان خشمگین را بازی میکرد و با کاراکترهای شدیداً مشکلدار ولی خوشذات شناخته میشد. مجله امپایر او را یکی از 100 مرد جذاب تاریخ سینما معرفی کرد. جیمز دین نماد نمایشهای تلویزیونی، فیلمها، کتابها و تئاترهای بسیار زیادی است. همچنین مفسران زیادی گفتند که جیمز تاثیر منحصر به فردی بر گسترش موسیقی راک اند رول داشته است. او اولین چهره نمادین طغیان جوانی به شمار میرود. شخصیتی که او در فیلمهایش به ویژه شورش بیدلیل بازی کرد تاثیر بسیاری بر راکرهای آمریکایی پس از خود داشت. گیرایی و کاریزمایی که دین در فیلمهایش به نمایش میگذاشت مردم را از هر سن و جنسیتی جذب خود میکرد.
میتوان گفت که نوجوانان آمریکایی با فیلمهای دین مخصوصاً شورش بیدلیل بزرگ شدند. این فیلم معضل نوجوانان آن زمان را که احساس میکند هیچ کسی او را درک نمیکند به تصویر میکشد. شخصیت او از سرکشی جوانی الگویی برای نسلهای اینده شد تا بر اساس آن خود را شکل دهند.

استایل جیمز دین
جیمز دین اگرچه درخشش کوتاه مدتی در صنعت سینما داشت، اما در همین مدت کوتاه به یک اسطوره تبدیل شد که همه او را با استایل خاصش در فیلمها و خارج از آن میشناسند. او به پوشیدن لباسهای خاص و شیک شهرت بسیار زیادی داشت. استایل او در عین سادگی سطح بالا بود. او در مراسمهای رسمی کت و شلوار و کراوات به تن میکرد و در مواقع دیگر به پوشیدن تیشرت و شلوار پارچهای با کمربند باریک و یک کت پشمی بسنده میکرد. همچنین او به پوشیدن کتهای بلند شهرت بسیاری داشت، اما در مجموع همیشه لباس راحت را ترجیح میداد.
کاپشن و تیشرت جیمز دین
هیچ یک از لباسهای جیمز دین به اندازه کاپشن قرمزی که در فیلم شورش بیدلیل به تن داشت شناخته شده نیست. مدل موهای خاص، تیشرت سفید رنگ به همراه شلوار جین که با کاپشن قرمز می پوشید به شدت در دهه ۵۰ مد جوانان آمریکایی شد و به سرعت وارد چرخه مد آمریکایی گشت. به جرات میتوان گفت محبوبیت تیشرتهای امروزی مدیون استایل جیمز دین است.

شلوار جین جیمز دین
شلوار جین جیمز دین نیز مانند تیشرت به کمد لباسهای آمریکای مدرن در دهه ۱۹۵۰ راه یافت. شلواری که دین میپوشید نسبتاً گشاد بود و اغلب لبههای آن را تا میکرد تا به یک استایل بسیار راحت برسد. این استایل خاص شخصیت خونسرد و دوست داشتنی جیمز دین بود. هنوز هم بسیاری از برندهای معروف دنیا مانند Levi و American Apparel از سبک لباس پوشیدن جیمز دین الهام میگیرند.
تیشرت دین
اگر میخواهید شخصیت ساده، شورشی و مردانه جیمز دین را ببینید بی شک تیشرت جزء جدایی ناپذیر از آن است. جیمز همراه با مارلون براندو تیشرت را از یک تکه لباس زیر ساده به یکی از عناصر اصلی لباس غیر رسمی تبدیل کرد. تیشرتهایی که دین میپوشید به خوبی هم سایز با قفسه سینهاش بود و بازوانش را برجسته میکرد. شما نیز اگر میخواهید از سبک دین پیروی کنید تیشرت خود را به همراه یک جفت بوت و شلوار جین آبی ست کنید. اگر میخواهید ظاهر مدرنتری داشته باشید از جین تیره مناسب با اندام خود استفاده کنید.
چکمه دین
دین در فیلم شورش بیدلیل تیشرت و شلوار جین خود را با یک جفت چکمه چرمی تیره رنگ ست کرده بود.
بوت چرمی یکی از اجزای اصلی کلکسیون کفش مردانه است؛ زیرا در عین رسمی بودن فوق العاده راحت و با دوام است. یکی از محبوبترین سبکهای بوت چرمی امروزه بوت چلسی است که به خوبی با شلوار رسمی و شلوار نیمه رسمی ست میشود. اگر قصد خرید چکمه چلسی دارید، رنگ قهوهای و مشکی آن را به کمد لباستان اضافه کنید. همواره به یاد داشته باشید که کفش با کیفیت یک سرمایه گذاری خوب است و چکمه نیز از این قاعده مستثنا نیست.

تیشرت یقهدار دین
زمانی که جیمز دین تیشرت ساده به تن نمیکرد، اغلب او را با تیشرت یقهدار میدیدند. چنین استایلی بسیار ساده و خارج از بعد زمانی بود.
رنگ تیره و ساده بهترین گزینه برای ست با تیشرت یقهدار است. تیشرت یقهدار به خوبی با شلوار نخی اعم از پارچهای، فلانل یا شلوار جین ست میشود. تیشرت یقهدار که دارای بافت سبک باشد به خوبی با شلوار جین تیره،کفش چرمی یا جیر نیز ست میشود. همینطور مناسب کت ورزشی و ژاکت کفش لوفر و هر نوع تیپ غیر رسمی و نیمه رسمی است.

ژاکتهای بافتنی جیمز دین
دین علاقه زیادی به ژاکت بافتنی تیره رنگ مخصوصاً از یقه اسکی داشت که معمولاً آنها را در فصل سرد میپوشید. ژاکتی که او میپوشید دارای ظاهر خاص با بافت درشت بود که بسیار با ظاهر دین هماهنگ بود.

عینک آفتابی جیمز دین
یکی دیگر از شاخصهای استایل جیمز دین عینک آفتابی او بود. عینک آفتابی او مد دهه 1950 بود و فرم گرد و شیشه تیره داشت.

مدل موی جیمز دین
جیمز دین علاوه بر سبک لباسهایی که میپوشید به خاطر موهایش نیز مشهور بود. مدل موی آشفته که به سمت بالا شانه میشدند مدل موی معمول او به شمار میرفت که البته تا آن زمان مدل غیر متعارفی شناخته میشد. اما پس از آنکه دین این مدل مو را مد کرد به یک مدل موی پرطرفدار تبدیل شد.
نتیجه گیری
بر طبق گزارش مجله جنتلمن کلمه «نماد» به ویژه در دهههای اخیر بسیار مورد استفاده قرار گرفته است، اما بیشک این اصطلاح برازنده جیمز دین است. خواه به خاطر استعداد واقعی به عنوان یک بازیگر و یا شخصیت سرکش و استایل و نحوه پوشش او که هر یک فرصتی برای الهام گرفتن بود. بیشک سبک لباس او فراتر از مرزهای زمان است. کافی است فیلمهای او را تماشا کنید یا چند عکس از او ببینید که در آن اعتماد به نفس و شخصیت الهام برانگیزش در نحوه کردار و استایلش موج میزند.