آیا شامپو خراب میشود؟ آیا شامپو تاریخ انقضا دارد؟ اگر این سوال برای شما هم ایجاد شده است که آیا شامپو نیز مانند سایر محصولات آرایشی بهداشتی منقضی میشود یا خیر، بهتر است ادامه مطلب را مطالعه کنید. هر شرکتی که در زمینه تولید شامپو فعالیت دارد، از یک فرمول خاص برای تولید استفاده میکند. تاریخ انقضای شامپو کاملا بستگی به ترکیبات و مواد تشکیل دهنده آن دارد. این مواد در هر شامپو و هر برندی با دیگری فرق دارد. معمولا شامپوهای ارگانیک نسبت به شامپوهای شیمیایی دارای تاریخ انقضای متفاوتی هستند. بهتر است بدانید از زمانی که در شامپو را باز میکنید، به تدریج رشد باکتری آغاز میشود و همین امر ممکن است سبب فاسد شدن شامپو و یا از دست دادن کارایی شامپو شود.
معمولا با گذشت زمانی از باز شدن درب شامپو، نگهدارندههای موجود در ترکیبات شامپو از بین رفته و به احتمال قوی شامپو فاسد میشود. پس اگر این سوال در ذهن شما مطرح است که “آیا شامپو خراب میشود؟” باید گفت که بله. هر شامپو مانند سایر محصولات آرایشی و بهداشتی دارای تاریخ انقضا میباشد. پس قبل از خرید شامپو حتما به تاریخ تولید و انقضای آن توجه کنید. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که مصرف شامپو کمی دارید، بهتر است شامپو با تاریخ انقضای بیشتری را خریداری کنید.

ترکیبات شامپو
بعد از یافتن پاسخ این سوال “آیا شامپو خراب میشود” بهتر است بدانید که در ترکیبات شامپو از چه موادی استفاده شده است. در حالت کلی شامپوها دارای مواد سدیم لوریل سولفات، سدیم لورت سولفات، دایمتیکون، پانتنول، اسید سیتریک، پارابن، روی پیریتیون و کوکامیدوپروپیل بتائین هستند. حضور این مواد سبب تمیز شدن مو، تولید کف و جلوگیری از رشد باکتری در شامپو است.
حتما در توضیحات برخی از شامپوها، خاصیت نرم کنندگی، رطوبت رسانی و حتی افزایش رشد مو را مشاهده کردهاید. این شامپوها احتمالا مواد متنوعی را در ترکیبات خود دارند. نرم کنندهها در خود سیلیکون و روغن دارند و همین مواد سبب میشود تا پس از شامپو رطوبت زیادی به مو برسد. به طور مثال برند پرژک برای خواص شامپو سیر پرژک مستلزم به استفاده از ترکیبات خاصی در فرمول تولید شامپو خود است.

موادی که در فرمولاسیون شامپو استفاده شده، سبب میشود باکتری درون شامپو رشد نکند. ولی از زمانی که درب شامپو باز میشود و شامپو در معرض اکسیژن قرار میگیرد، باکتری کم کم شروع به رشد میکند. در این مواقع اکسیژن با مواد موجود در شامپو واکنش داده و عملکرد و تاثیرگذاری شامپو کاهش مییابد. همه شامپوها دارای مواد نگهدارنده هستند، زیرا بسیاری از شامپوها مانند شامپو برند پنتن بر اساس آب تولید میشود و زمینه مناسبی برای رشد میکروارگانیسمهای مضر فراهم است. به همین علت است که در اکثر شامپوها در مواد نگهدارنده طبیعی یا ساختگی برای جلوگیری از رشد باکتری در شامپو استفاده شده است.
تاریخ انقضای شامپو
همه شامپوها مانند محصولات آرایشی بهداشتی دارای تاریخ انقضا هستند. این تاریخ مشخصا بر روی پکیج شامپو درج میشود. پس وقتی شامپو دارای تاریخ انقضا است و این سوال برای شما ایجاد میشود که “آیا شامپو خراب میشود؟” باید گفت که بله. اگر درب شامپویی باز نشود، آن شامپو 2 تا 4 سال تاریخ انقضا دارد. ولی در صورتی که درب شامپو باز شود، 12 الی 24 ماه فرصت دارید تا شامپو را استفاده کنید. این عدد به صورت واضح به همراه یک نماد در قسمت پشت شامپو چاپ شده است.

برخی از برندها ترجیح میدهند به جای چاپ تاریخ انقضا روی بدنه شامپوها از علامت Period After Opening که به معنی بهترین دوره مصرف شامپو بعد از باز شدن درب آن است استفاده کنند. این علامت به صورت خلاصه PAO درج شده و در قسمت پشت شامپو یک عدد به همراه یا حرف M نوشته شده است. حرف M نشان دهنده ماه یا همان month است. البته بر روی محصولات ایرانی از نماد PAO استفاده نمیشود. زیرا اکثر محصولات ایرانی مانند شامپو و محصولات مراقبتی مو باید تاریخ انقضا را کاملا دقیق درج کنند و مجاز به درج PAO نیستند. در صورتی که علاقمند به مطالعه درباره “چرا شامپو بدون سولفات خوبه” هستید، به مقاله مورد نظر مراجعه کنید و اطلاعات کاملی از مزایای شامپوهای بدون سولفات بدست آورید.
مصرف شامپوهای تاریخ گذشته
تاریخ انقضا داشتن شامپو به این معنی است که تولید کننده عملکرد و تاثیرگذاری شامپو را تا چه زمانی تضمین میکند. بعد از گذشت این تاریخ ممکن است بوی شامپو عوض شده و شامپو عملکرد خود را از دست بدهد. البته شامپوها به محض تمام شدن تاریخ انقضایشان، بلافاصله خراب نمیشوند. شامپوهای بدون پارابن و ارگانیک بهتر است قبل از اتمام تاریخ انقضایشان، استفاده شوند. زیرا این شامپوها دارای مواد نگهدارنده کمتری هستند و به احتمال زیاد فاسد خواهند شد.
برخی از مواد موجود در فرمولاسیون شامپوها مانند افزودنیها و نگهدارندهها، احتمالا در طول زمان تجزیه شوند. در اثر استفاده از شامپوهای تاریخ گذشته ممکن است پوست سر به خوبی تمیز نشود، که همین امر سبب خشک و کدر شدن مو میشود. بعد از گذشت مدتی از تاریخ انقضای شامپو، تغییرات شیمیایی درون شامپو اتفاق میافتد و با مصرف این محصول ممکن است دچار سوزش، خارش، خشکی پوست سر و یا عفونت شوید. این شامپوهای تاریخ گذشته ممکن است آسیبی به ساختار مو و یا رنگ مو نزند، ولی اگر مدتی از این شامپوها بر روی موی رنگ شده استفاده کنید، احتمال واکنش مواد شامپو با مواد شیمیایی موجود در رنگ وجود دارد.
نحوه تشخیص شامپوی فاسد
آیا شامپو خراب میشود؟ بله احتمال فاسد شدن شامپو بعد از گذشت تاریخ انقضای آن وجود دارد. بعد از این که تاریخ مصرف شامپو تمام شد، تغییرات فیزیکی مانند تغییر رنگ، بو و بافت در شامپو اتفاق میافتد. این شامپوها معمولا دیگر کف نمیکنند و ممکن است مواد شامپو حالت چسبندگی داشته باشد. همچنین بافت مواد شامپو در اثر تمام شدن تاریخ مصرف، احتمالا از هم جدا شود و شامپو بوی بد بگیرد. در این مواقع بهتر است درب شامپو را باز کرده و مایع شامپو را بر روی کف دست بریزید و آن را مشاهده کنید. در صورتی که مواد روغنی یا مواد بر پایه روغن بر روی سطح شامپو جمع شده باشد، یعنی شامپو خراب شده است.

در برخی موارد شامپو در اثر گذشت تاریخ انقضا، دچار تغییرات شیمیایی مانند اکسیداسیون تغییر رنگ یا تغییر ماهیت میشود. اگر شامپو را بو کردید و مواد شامپو بوی ترش داد، یعنی شامپو فاسد شده است. یکی از علائم خراب شدن شامپو، عدم پاکسازی خوب شامپو و یا ضعیف شدن عملکرد شامپو است که بهتر است شامپو دور انداخته شود. حتی اگر شامپو منقضی شد ولی علائمی در مواد آن وجود نداشت، باز هم بهتر است آن را دور بیاندازید.