بوت بالمورال چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
اصطلاح بالمورال برای اشاره به کفش آکسفورد به ویژه کفش آکسفورد کپ تو در آمریکا استفاده میشود. گاهی این دو اصطلاح به جای یکدیگر به کار میروند که البته این موضوع گاهی باعث سردرگمی چمیشود. اما هدف ما در این مقاله معرفی بوت بالمورال است نه کفش بالمورال. حال این سوال پیش میآید که بوت بالمورال دقیقاً چیست و چه ویژگیهایی دارد؟ در این مقاله قصد داریم نگاهی گذرا به تاریخچه بوت بالمورال بیندازیم و ویژگیها و خصوصیات این بوت را نیز توضیح دهیم.

ویژگیهای بوت بالمورال
بوت بالمورال ویژگیهای مشترک زیادی با کفش آکسفورد دارد، از جمله:
- وجود یک درز دوزی مشخص که از قسمت ومپ شروع شده و به پشت کفش ادامه مییابد و از این رو باعث تقسیم کفش به دو قسمت بالایی و پایینی میشود. ویژگی اصلی بالمورال این مورد است.
- سیستم بستن بند بسته
- بخش پایینی به روی بخش بالایی دوخته شده است
- پاشنه کوتاه
- پنجره گرد
- ارتفاع کمی بالاتر از قوزک پا
- کفی چرمی
- دارای ۹ سوراخ برای بستن کفش و یا حداقل شش سوراخ
- قسمت بالایی کفش نسبت به قسمت پایینی دارای رنگ متفاوتتری است- اما لزوما این گونه نیست.
تاریخچه چکمه بالمورال
بوت بالمورال اولین بار برای پرنس آلبرت به عنوان چکمه پیادهروی طراحی شده بود. پرنس آلبرت به دنبال نوعی چکمه بود که هم مناسب پیادهروی در چمنزارهای اطراف قلعه اسکاتلندی خود بالمورال و هم داخل منزل باشد. مشخص نیست که سازنده بوت بالمورال در ابتدا چه کسی بوده است، اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد جان لاب در سال ۱۸۴۹ کسب و کار کفشسازی خود را راه انداخته و این نوع بوت را اختراع کرده است. از طرفی احتمال بیشتری وجود دارد که ژوزف اسپارکس هال این بوت را برای پرنس آلبرت ساخته باشد؛ زیرا او در آن زمان فردی بسیار شناخته شده و مورد احترام بود و قبلاً چکمههایی با حاشیههای لاستیکی برای ملکه ویکتوریا طراحی کرده بود.
چکمه بالمورال نوعی چکمه ضد آب بود تا بر اثر پیادهروی در چمنزار آب به داخل آن نفوذ نکند. ملکه ویکتوریا نیز به این سبک علاقه داشت و در محوطه قلعه بالمورال آنها را به پا میکرد. پوشیدن این نوع چکمه توسط شخصیتهای برجسته نشان میدهد که تا چه اندازه این کفش در میان مردم به محبوبیت دست یافت. کفشی که برای ملک دولتی طراحی شده بود، به کفشی برای پیادهروی تبدیل شد که بعدها راه خود را به عنوان کفش رسمی نیز باز کرد. علاوه بر آن، خانمها نیز از چکمه بالمورال برای ست با لباس روزانه خود استفاده میکردند. از آنجا که این چکمه برای اولین بار در قلعه بالمورال دیده شد، از آن به بعد به آن بوت بالمورال گفتند.

انواع بوت بالمورال
بوت بالمورال انواع مختلفی دارد، اما همگی آنها به دو نوع اصلی بروگ (سوراخ تزئینی) و بدون بروگ تقسیم میشوند:
-
انواع بوت بالمورال بدون بروگ:
- نوع آکسفورد متشکل از دو بخش بالایی و پایینی بدون کپ تو (پنجه کلاهی)
- کپ تو – علاوه بر قسمت فوقانی و پایینی، دارای کپ تو و یا یک قطعه چرم اضافی در قیمت جعبه انگشتان است.
- وینگ تیپ – دارای طرح بالدار به شکل M است که تا کنارههای کفش ادامه دارد.
-
با طرح بروگ:
- فول بروگ یا وینگ – طرح بروگ قسمت پنجه، مرکز و حاشیه کفش را در بر دارد.
- شبه بروگ – خط سوراخدار تا انتهای کفش ادامه دارد.
- نیم بروگ – قسمت سرپنجه، میانی و پشت کفش سوراخدار است.
- کوارتر بروگ- فقط در قسمت سرپنجه کفش سوراخ وجود دارد.

راهنمای پوشیدن بوت بالمورال
پرنس آلبرت به سازنده چکمه خود دستورالعمل دقیقی در مورد آنچه که از چکمه جدیدش میخواست داد. این چکمهها هم باید هم برای پیادهروی و هم داخل منزل قابل پوشیدن میبود. گرچه این نوع بوت اساساً برای محیطهای کاملا روستایی ساخته شده بود، اما به مرور زمان مورد پسند آقایان در مناطق شهری نیز قرار گرفت (در آن زمان خیابانهای شهرهای بزرگ بسیار کثیف بود، زیرا در همه جای آن کود اسب و غیره پاشیده شده بود.) رفته رفته، سبک چکمه رسمی جای خود را به کفش رسمی داد. با این حال، میتوان چکمه بالمورال را هم در مراسم رسمی و هم مراسم غیر رسمی پوشید. از این جهت این چکمه به یک نوع کفش مردانه همه کاره تبدیل شده است.
امروزه چکمه بالمورال به سبکهای مختلفی تولید میشود. بنابراین، ضروری است که بتوانید سبک مناسب با موقعیت آن را انتخاب کنید. به استثنای این که در آب و هوای گرم بهتر است از کفش استفاده کنید نه بوت.
چکمه بالمورال با اینکه حالت ایستاده دارد، اما تقریباً شبیه کفش آکسفورد است. فقط هنگام نشستن یا راه رفتن و یا هنگامیکه قسمت بالایی آن دارای برش باشد مردم متوجه تفاوت آن میشوند. بنابراین، باید اصولی که برای کفش آکسفورد رعایت میکنید را نیز کم و بیش برای این بوت رعایت کنید:
- کفش کپ تو ساده بدون طرح بروگ- از رنگ مشکی آن میتوان برای ست با کت و شلوار رسمی استفاده کرد. همچنین میتوانید از آن برای ست با کت ورزشی و یا کت و شلوار غیر همرنگ استفاده کنید. اما هنگام پوشیدن شلوار جین از رنگ مشکی کفش اجتناب کنید. به جای آن از سایههای قهوهای استفاده کنید.
- وینگ تیپ (بدون طرح بروگ)–از رنگ مشکی آن میتوان برای موقعیتهای رسمی استفاده کرد و از رنگ قهوهای برای موقعیتهای غیر رسمی. این نوع کفش برای ست با کت ورزشی و شلوار جین عالی است. توجه داشته باشید هرچه طرح بروگ بیشتر باشد، کفش بیشتر حالت غیر رسمی دارد. بنابراین، میتوان گفت کفش نیمه بروگ و کوارتر بروگ از نوعی کفشهای رسمی هستند.
- کفش تمام بروگ و شبه بروگ – از این مدل کفش تنها در موقعیتهای کژوال استفاده میشود. همچنین برای ست با کت ورزشی و پارچه فاستونی مردانه نیز بسیار عالی هستند .
- بوت بالمورا مدرن– این نوع کفش در رنگهای روشن، دو رنگه به همراه پارچه فاستونی یا شطرنجی مناسب موقعیتهای کمتر رسمی و یا کژوال است.
منبع: Balmoral Boots Guide