زنان شیک پوش بلوچ معمولا از چه مدل لباسهایی استفاده میکنند؟ با تاریخچه لباس مردم بلوچ تا چه حد آشنا هستید؟ در این مقاله سعی شده است تا شما را با لباسهای اصیل و مدل متنوع آنها و همچنین تاریخچه لباسهای زنان خوش تیپ بلوچ آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
همه شما میدانید که سنت و فرهنگ هر جامعه و یا هر ناحیه از کشور تاثیر مستقیمی بر روی پوشش و لباس مردم آن منطقه دارد. هر یک از قومهای ایرانی دارای یک فرهنگ اصیل و قدیمی هستند که لباسهایشان نیز از همین فرهنگ ناشی شده است و بیانگر یک تاریخ دیرینه دارد. در دنیای امروزی که همه به دنبال لباسهای مد روز هستند، لازم است تا اصالت فرهنگی پوشش منطقه خود را در نوع لباس دخالت دهیم. در میان انواع هنرهای موجود، هنر سوزندوزی یکی از اصلیترین هنرهای قدیمی کشورمان محسوب میشود. این هنر محبوب مطابق با اقلیم و فرهنگ در هر ناحیه از ایران از شمال تا جنوب به چشم میخورد و از قدیم تا به امروز رواج یافته است.
با زنان شیک پوش تهران و راز موفقیت آنها در ساختن استایل خوب + عکس آشنا شوید!
در بخش جنوب شرقی ایران، سوزندوزیهایی صورت میگیرد که با عنوان بلوچدوزی، سیاهدوزی و خامه دوزی شناخته میشود. این سوزندوزیها در طراحی و لباسهای سنتی زنان شیک پوش بلوچ کاربرد زیادی دارند که هر کدام از سوزندوزیهای نواحی مختلف ایران معروف یک قوم و فرهنگ میباشند. این سوزندوزیها در الیاف، پارچهها و روش دوخت با یکدیگر متفاوت هستند. در این میان چیزی که بسیار مورد توجه است شباهت اکثر سوزندوزیها به بلوچ دوزی است و در نتیجه این امر نیز میتوان سوزن دوزی بلوچ را مادر سوزن دوزیهای ایرانی معرفی کرد.
تاریخچه لباس زنان شیک پوش بلوچ
لباسی که زنان خوش تیپ بلوچ به تن دارند، فقط یک پوشش نیست بلکه نشاندهنده فرهنگ اصیل اقوام ایرانی است. مردم بلوچ جزو اقلیتهای اقوام ایرانی محسوب میشوند که حتی با وجود تغییر لباس، به پوشش محلی شهر خود پایبند هستند و بر این معتقند که این لباسهای محلی مکمل شخصیت و هویت مردم میباشد. در اکثر لباسی که زنان شیک پوش بلوچ به تن دارند، از طرحهای اصیل ایرانی استفاده شده است که این طرحها در هم آمیخته شده و حس شاعرانهای به لباس میدهند. حکایت لباس زنان خوش تیپ بلوچ ارتباط مستقیمی با تار و پود زندگی و فرهنگ بلوچستانیها دارد. در بلوچستان زنان در مراسمات مهم و اعیاد ترجیح میدهند تا طبق رسومات قدیمی عمل کنند و لباسهای سنتی بپوشند. همین امر سبب شده است که حتی با وجود گذشت چندین سال، جایگاه لباس سنتی بلوچ و سوزندوزی همچنان حفظ شود.
سوزندوزی بلوچ که در اکثر لباسهای سنتی زنان شیک پوش بلوچ به چشم میخورد. هنر بسیار ظریفی است که قدمت زیادی دارد. فقط در رابطه با قدمت هنر سوزندوزی زنان بلوچستانی میتوان به آثار کشف شده بر روی سفالهای هزاره پنجم و ششم قبل از میلاد اشاره کرد. در این آثار نقاشیهای مشابه با نقش دست زنان بلوچی وجود دارد که پژوهشگران معتقدند این نقوش بسیار با نقوش سنگ نگارههای پیش از تاریخ ارتباط نزدیکی دارند. در واقع بلوچ دوزی همان گل ابریشم دوخته شده بر پارچه است که ارتباط مستقیمی با صنعت تولید ابریشم دارد. بلوچدوزی دارای رنگهای طبیعی و زیبای ابریشمی به رنگ ثابت هستند که هرگز از بین نمیروند.
با انواع نقشها در سوزندوزی لباس زنان شیک پوش بلوچ آشنا شوید.
معمولا در لباسی که زنان خوش تیپ بلوچ میپوشند از نقشهای معروفی که در ادامه معرفی شدهاند، استفاده میشود. نقوش در سوزندوزی بلوچ منحصرا هندسی بوده که از ترکیب خطوط و سطح پدید میآید و به چند دسته، نقوش گیاهی، نقوش کیهانی، نقوش حیوانی و حاشیهای تقسیم میگردند.
نقوش حیوانی در سوزندوزی بلوچ
از نقوش حیوانی معمولا بصورت شکل کامل در لباس و یا کیفهای بلوچی استفاده نمیشود. این اشکال معمولا به شکل تخیلی و انتزاعی بکار میروند. از معروفترین نقوش حیوانی بکار رفته در بلوچدوزی میتوان به نقش پنجه پلنگ که نشانه قدرت است، طاووس نشاندهنده زیبایی، کرم کوچک نشانه آرامش و نظم، بال کبوتر نماد عشق و بشارت اشاره کرد.
نقوش کیهانی
اکثر نقوش کیهانی مورد استفاده در سوزندوزی لباس زنان شیک پوش بلوچ، ستارگان هستند که نماد درخشندگی، نیک اقبالی و تلالو میباشند. ماه و خورشید هم جز نقوش بلوچدوزی در طرحهای نقشهای هستند. این نقوش الهام گرفته از زندگی روزانه مردم، پدیدههای آسمانی، تشریفات مذهبی و تاریخ قبایل میباشد. معمولا بصورت تک رنگ دیده میشوند.
پریواردوزی
در نواحی اطراف بلوچستان و عمدتا در ایرانشهر از این دوخت و نقش استفاده میشود. این نقوش هندسی بوده که پایه آن لوزی است و به شکل حصیری دوخته میشود. از این نقش بیشتر در دامن زنان شیک پوش بلوچ استفاده میشود. پریواردوزی و آینه دوزی از سری دوختهای رایج در پاکستان و هند نیز میباشد.
خامه دوزی
خامه دوزی که با نخ ابریشم نتابیده با استفاده از تکنیک شمارش تارها بر روی پارچههای کرپ نازک و تترون، نقوش هندسی دوخته میشود و معمولا از یک رنگ در دوخت آن استفاده میشود. این دوخت در منطقه سیستان رایج است.
https://persiahandicraft.com/%d8%b2%d9%86%d8%a7%d9%86-%d8%b4%db%8c%da%a9-%d9%be%d9%88%d8%b4-%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86/
نقش پرکار
این نقش در نواحی خاش، زاهدان و میرجاوه بسیار مرسوم است. این نقوش کاملا هندسی بوده و با کوکهای ریز به شکل زاویههای 90 درجه پر شده و شکل میگیرند. این نوع دوخت، به دوخت توپردوزی معروف است.
نقوش چاپی
اخیرا برای بهبود سرعت سوزندوزی از نقشهای چاپی بر روی پارچه بوسیله مهرهای چوبی استفاده میشود. سپس این نقوش سوزندوزی میشوند. این تکنیک دوخت در چابهار و قصرقند بیشتر رایج است. رنگهای نقوش سوزن دوزی در این مناطق بسیار روشنتر و شادتر است.
لباس زنان شیک پوش بلوچ
لباس زنان خوش تیپ بلوچ تنوع رنگی بسیار زیادی دارد. در این لباسهای از رنگهای شاد و زیبایی استفاده میشود که حس هنردوستی و زیباییشناسی را به بیننده القا میکند. زنان این منطقه به همراه «جامگ» و «پاحامگ» مردانه که برای پوشش ظرافت و سلیقه زنان تغییراتی داشتهاند، «تکو» (چارقد) و سریگ (روسری) که بزرگتر از چارقد هست به سر میکنند. زنان بلوچ اهل زیور آلات نیز هستند (گوشواره)، پولک، پولوه، کیگ، پور (سینه ریز)، کید، سربند و مزبری؛ زیورآلاتی است که میتوانید همراه با لباس زنان شیک پوش بلوچ مشاهده کنید.